Artykuły

ZAKWASZENIE ORGANIZMU – czym tak właściwie jest i jak sobie z nim poradzić ?

Posted at 4 stycznia 2015 | By : | Categories : Artykuły | Możliwość komentowania ZAKWASZENIE ORGANIZMU – czym tak właściwie jest i jak sobie z nim poradzić ? została wyłączona

http://3.bp.blogspot.com/-4GXIGVhNLEs/U0avoKKRYBI/AAAAAAAAMaY/WJ_I9P1-KXw/s1600/bez%C2%A0tytu%C5%82u.bmp

ZAKWASZENIE ORGANIZMU – czym tak właściwie jest i jak sobie z nim poradzić?

Równowaga kwasowo-zasadowa jest podstawowym czynnikiem prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w organizmie. Jest to stan, w którym płyny między-komórkowe i wewnątrzkomórkowe zapewniają ściśle określony balans dynamiczny między kwasami a zasadami we krwi i tkankach, warunkując odpowiednie pH. Optymalnym zakres pH krwi naszego organizmu, dla większości procesów przemiany materii, wynosi 7,35-7,45.
Aby organizm utrzymywał stałe pH krwi wymagane jest sprawne funkcjonowanie mechanizmów regulacyjnych, do których zalicza się: krążenie, trawienie, wytwarzanie hormonów, wydalanie nadmiaru dwutlenku węgla przez płuca oraz wydalanie kwasów lub zasad przez nerki. Sprawność tych mechanizmów zależy od wydolność narządów, oraz dostępności w pożywieniu składników mineralnych o oddziaływaniu zasadowym: magnez, wapń, i potas. Ich źródłem powinny być przede wszystkim warzywa i owoce. Stanowią one rezerwę alkaliczną.
Zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej to skutek pojawienia się kwaśnych pozostałości przemiany materii, z których neutralizowaniem i wydalaniem organizm sobie nie radzi. Ze względu na to, że wiele produktów przemiany materii to kwasy, to nawet w warunkach fizjologicznych istnieje raczej tendencja do zakwaszania organizmu. Waga zakwaszenia dla ustroju jest duża gdyż już nawet niewielkie odchylenia od normy powodują poważne zaburzenia w procesach przemiany materii. Mianowicie otwierają drogę różnego rodzaju zarazkom, bakteriom i wirusom, sprzyjają fermentacji pokarmu, powstawaniu drożdży, grzybów i pleśni, które żywią się naszym pożywieniem. Kwasy powodują starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchnięcia, gdy organizm zatrzymuje wodę, aby je rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom. Komórki rakowe szybko rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy zdrowe komórki giną.  Zakwaszenie sprzyjają rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów. Szacuje się, że w Europie nawet ponad 85% ludności cierpi z powodu zakwaszenia organizmu.

powody zakwaszeniaźródło obrazka: cherryballart.com

Objawy zakwaszenia:

Zakwaszenie ma swój udział w niemal wszystkich chorobach przewlekłych – albo wyzwalając objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek.

1. Przewód pokarmowy:
Ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne gorycz lub kwas w ustach, obłożony język, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego, występuje również wzmożona podatność na alergie i nietolerancje pokarmowe.
2. Mięśnie – stawy:
Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.
3. Skóra – włosy – zęby:
Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, neurodermitis, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.
4. Układ metaboliczny:
Nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.
5. Układ sercowo-naczyniowy:
Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca.
6. Cały organizm:
Chroniczne bóle, depresja, bóle głowy i migreny, zaburzenia snu, problemy z koncentracją, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się, osłabienia bariery immunologicznej organizmu. W wyglądzie zewnętrznym zauważa się: baryłkowaty kształt tułowia, cienkie nogi, duży brzuch, obfitą tkankę tłuszczową, podpuchnięte oczy.

     W organizmie reakcje chemiczne i biologiczne zachodzą głównie w środowisku wodnym. W wodzie są rozpuszczone składniki odżywcze i elektrolity, podstawowy budulec przemiany materii. Płyny międzykomórkowe i wewnątrzkomórkowe  zapewniają ściśle określoną równowagę dynamiczną między kwasami a zasadami. Jest to warunek wstępny prawidłowego funkcjonowania organów.

Poniżej przedstawione są prawidłowe wartości pH niektórych płynów ustrojowych.

Sok żołądkowy pH 1 – 2,5
Mocz pH 6,5 – 7,5
Wydzielina pochwowa pH 4,0 do 4,7
Krew pH 7,1 – 7,4
Pęcherzyk żółciowy pH 7,5 do 8,8
Sok trzustkowy pH 7,5 do 8,8
Ślina pH 6,5 – 7,3

     Optymalne pH dla krwi wynosi 7,35–7,45. W najbardziej skrajnych przypadkach w przypadku pH krwi równym 6,95 następuje śpiączka cukrzycowa, z kolei pH 7,7 jest przyczyną tzw. drgawek tężyczkowych. Lekarze polecają mierzenie zakwaszenia ustroju za pomocą pasków lakmusowych, które można umieszczać w ustach lub pod strumieniem moczu. Norma dla śliny mieści się w granicach 6,5–7,3 pH. Z kolei obojętny odczyn moczu ma pH między 6,9 a 7,1. Takim mogą pochwalić się np. wegetarianie. Im bardziej zakwaszony organizm, tym niższe pH. Większość osób ma odczyn poniżej normy.

Niewielkie odchylenia od normy tych wartości powodują poważne zaburzenia procesów przemiany materii. W organizmie równowaga kwasowo-zasadowa zabezpieczona jest wewnętrznymi mechanizmami ustroju, którą zapewniają:

nerki

płuca

układy buforowe krwi i tkanek

Płuca i nerki eliminują z organizmu końcowe produkty przemiany materii, układy buforowe krwi neutralizują kwaśne produkty tej przemiany. Prawidłowe działanie tych mechanizmów ściśle zależy od prawidłowej czynności nerek i płuc, jak również od dostępności w pożywieniu składników mineralnych o oddziaływaniu zasadowym (warzywa i owoce).

Zrównoważona dieta powinna składać się w 80 % z produktów zasadotwórczych, a tylko w 20 % z kwasotwórczych.

phźródło obrazka: dietetycznienacodzien.blogspot.com

Ze względu na styl życia nagromadzenie kwasów może nastąpić jako efekt:

Chorób przemiany materii, takich jak cukrzyca i wiele innych

Chorób zakaźnych przebiegających z gorączką

Nadmiernego wysiłku lub niewłaściwego treningu fizycznego

Nadmiernej fermentacji jelitowej spowodowanej niewłaściwą dietą

Nadwagi i braku ćwiczeń fizycznych

Niedostatecznej ilości produktów alkalizujących w diecie (np. owoce, warzywa)

Przyjmowania zbyt małej ilości płynów

Skutków ubocznych niektórych leków

Spożywania nadmiernej ilości białek zwierzęcych, węglowodanów, tłuszczu i cukru

Stosowania kuracji odchudzających

Stresu i szybkiego tempa życia

Upośledzenia funkcji nerek

Uszkodzenia komórek spowodowanego niedoborem tlenu

Uzależnień od: alkoholu, nikotyny, kofeiny

Zaburzeń procesów wydzielania kwasów

Zatrucia (np. metalami ciężkimi)

Zakwaszenie jest groźne dla całego organizmu. W naszym ciele nie ma organu, jednostki funkcjonalnej ani pojedynczych komórek, które nie mogłyby zostać uszkodzone lub nawet całkowicie zniszczone przez nadmiar kwasów.

Mechanizm zakwaszenia jest następujący. Styl życia i nawyki żywieniowe zakwaszają w sposób ciągły organizmu, który broni się wykorzystując swoje systemy buforowe. Jeśli zakwaszenie przekracza pojemność buforową systemu, nadwyżka kwasów nie może być zneutralizowana i jest magazynowana w tkankach miękkich oraz stawach, w postaci bolesnych złogów, składających się głównie z soli wytrąconych z kwasów.

Najlepszymi przykładami lokalnego nagromadzenia kwasów są:

Nadkwasota i zgaga – nadmiar kwasów żołądkowych, powodujących stany zapalne błony śluzowej żołądka

Dna moczanowa – miejscowe gromadzenie się kwasu moczowego i jego kryształów w stawach

Bóle mięśni – gromadzenie się kwasu mlekowego w przeciążonych mięśniach.

Diagnozowanie zakwaszenia organizmu?

     We wczesnym stadium zakwaszenia objawy nie są bardzo intensywne. Mogą przybierać formę wysypek, bólów głowy, alergii, przeziębień i problemów z zatokami. Osłabiony organizm zaczyna tracić odporność, co prowadzi do zaburzeń pracy tarczycy, nadnerczy, wątroby. Szczególnie ważny dla oceny stopnia zakwaszenia organizmu jest stan tkanek łącznych, kolor i stan skóry oraz kolor języka. Sygnałem, że doszło do nadmiernego zakwaszenia organizmu może być podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi oraz obniżone pH moczu. U zdrowej osoby mocz powinien mieć odczyn lekko kwaśny, u wegetarian może być obojętny.  Pomiar wartości pH płynów ustrojowych nie odzwierciedla faktycznego stanu kwasowo-zasadowego całego organizmu. Pokazuje nam jedynie stan, jaki jest w danej chwili w danym płynie.

Zapobieganie zakwaszeniu:

     Jeżeli lekarz zdiagnozuje nadmierne nagromadzenie kwasów w organizmie, należy zastosować się do kilku istotnych reguł, aby przerwać niekorzystny proces zakwaszania i zapobiec dalszemu pogorszenie stanu organizmu:

Przyjmowanie wystarczające ilości płynów.

W zależności od wzrostu i masy ciała niezbędne jest picie przeciętnie od 2,5 do 4 litrów czystej wody wysokiej jakości. Przynajmniej raz dziennie mocz powinien być prawie przezroczysty.

Zmiana diety – uwzględnienie większej ilości produktów zasadotwórczych niż dotychczas – spożycie jak najmniej mięsa wieprzowego, bardzo mało tłuszczu, niewiele cukru. Wymagane jest przestrzeganie regularnych pór posiłków. Jedzenie powinno być starannie rozgryzane w jamie ustnej. Wieczorem przed spaniem nie należy jeść owoców. Należy unikać sodu (soli kuchennej). Nadmiar soli przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego, uszkadza błonę śluzową żołądka,  zwiększa także ryzyko udaru mózgu. Powinno również unikać się nadmiernego spożycia alkoholu, nikotyny i kofeiny. Należy zażywać dużo ruchu o umiarkowanym obciążeniu. Unikać przeciążenia. Ruch o umiarkowanym obciążeniu i świeże powietrze dostarczają płucom tlenu i zwiększają wydolność systemu buforowego krwi. Zmniejszyć stres!

PRODUKTY ALKALIZUJĄCE:

co alkalizuje

Doświadczenie pokazuje, że najważniejszym krokiem w leczeniu zakwaszenia jest usunięcie jej przyczyny. Wiele metod terapeutycznych zawodzi, ponieważ nie uwzględniają konieczności zobojętnienia nadmiaru kwasów. Przy już istniejących schorzeniach, u których podłoża leży zakwaszenie, sama zmiana odżywiania lub stylu życia jest niewystarczająca żeby zneutralizować zakwaszenie tkanki. Utrzymanie właściwej równowagi pH jest zdecydowanie łatwiejsze niż jej odzyskanie. Aby odzyskać właściwą równowagę kwasowo-zasadową należy przeprowadzić cykl terapii odkwaszających. Ich ilość oraz intensywność będzie uzależniona od opinii i zaleceń lekarza.

     Długotrwałe zakwaszenie (acidosa, kwasica, zaburzenie homeostazy) organizmu sprzyja rozwojowi wielu chorób, takich jak: osteoporoza, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, cukrzyca, zmiany nowotworowe, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga i wiele innych. Może być przyczyną wielu dolegliwości, np.: przewlekłego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów.

PRODUKTY ZAKWASZAJĄCE ORGANIZM:

Slajd11 wellness.szczecin.pl3 wellness.szczecin.pl4

 

źródło obrazków: wellness.szczecin.pl

Uwaga!

Cukier jest kwasotwórczy pomimo słodkiego smaku – starać się go unikać.

Sok z cytryny jest zasadotwórczy pomimo kwaśnego smaku. Najlepiej wypijać na czczo wodę z dodatkiem soku z cytryny, wskazane jest również min. 1-2 godzin po posiłku spożywanie wody mineralnej niegazowanej z dodatkiem soku z cytryny – świetnie gasi pragnienie oraz odkwasza organizm (na 1-2 litr wody – 1-2 cytryny).

 

źródło: gd-med.pl; źródło: wellness.szczecin.pl; źródło: akademiawitalnosci.pl