Wizyta

PRZYGOTOWANIE DO PIERWSZEJ WIZYTY

          Przed pierwszą wizytą w gabinecie warto przygotować wykaz spożytych produktów przynajmniej z jednego wybranego dnia. Jednak zaleca się spisanie przynajmniej trzech dni, a najlepiej całego tygodnia. Przygotowując listę należy pamiętać, aby zapisać możliwie każdy spożyty produkt w danym dniu, a także wypite płyny. Bardziej dokładnej analizy swojego sposobu odżywiania dokonasz dzięki szczegółowemu wypełnieniu dziennika żywieniowego znajdującego się w zakładce poniżej.

– W celu lepszego przygotowania się do pierwszej wizyty warto zwrócić uwagę na poniższe pytania:

  • Jak wygląda Twoje codzienne odżywianie?
  • Czy w czasie weekendów i urlopu sposób żywienia jest inny niż w pozostałe dni tygodnia?
  • Jakie i w jakich ilościach płyny wypijasz w ciągu dnia?
  • Czy chorujesz przewlekle na jakąś chorobę?
  • Czy od dłuższego czasu występują u Ciebie jakieś dolegliwości zdrowotne?
  • Czy przyjmujesz na stałe leki, jeśli tak to jakie?
  • W jakim stopniu oceniasz swoją aktywność fizyczną?

Dobrze widziane są wyniki ostatnich badań (morfologia z rozmazem, OB., badanie ogólne  moczu, glukoza, cholesterol, trójglicerydy, kwas moczowy, kreatynina, ALT, AST)

 WIZYTA

      W pierwszej kolejności podczas wizyty w gabinecie przeprowadzam ankietę żywieniową aby uzyskać jak najwięcej niezbędnych mi informacji, dokonuję pomiaru ciśnienia krwi, przeprowadzam specjalistyczne badanie pomiarowe dzięki Analizatorowi Składu Ciała TANITA BC 420 S MA, który oceni  aktualną masę ciała, masę tkanki tłuszczowej, mięśniowej, masę tkanki beztłuszczowej, zawartość wody w organizmie, BMI, wiek metaboliczny, masę kości, zawartość trzewnej tkanki tłuszczowej  oraz  wskaźnik podstawowej przemiany materii kcal BMR. Otrzymany z Analizatora wydruk w obrazowym i zrozumiałym ujęciu graficznym wraz z krótkim objaśnieniem składowych wyniku, oraz zaznaczeniem ewentualnego problemu, pomoże ustalić min. czy organizm posiada dostateczną ilość tkanki mięśniowej, jakie jest jego zapotrzebowanie na kalorie, jaka powinna być prawidłowa waga ciała.
    Dzięki przeprowadzonej analizie składu masy ciała, oraz szczegółowej ankiecie i zebranym informacjom na temat dotychczasowego stylu życia, spędzania czasu, upodobań żywieniowych, stanu zdrowia, przebytych chorób, stosowanych leków, itd. będę mogła stworzyć najbardziej odpowiedni program żywieniowy dopasowany indywidualnie do każdego.  

       Poprzez zebranie wielu istotnych informacji niezbędnych do ułożenia programu dietetycznego potrzeba dokładnej analizy i dłuższego opracowania, tak aby dieta była zdrowa, najbardziej optymalna i przede wszystkim skuteczna. W niektórych przypadkach niezbędna będzie konsultacja ze specjalistami z innych dziedzin, zwłaszcza, jeżeli problem może mieć podłoże zdrowotne. Dlatego praca związana z przygotowaniem programu zajmie więcej czasu, aby mieć pewność, że stworzony program będzie jak najbardziej odpowiedni i bezpieczny dla każdego. Zazwyczaj przygotowanie programu żywieniowego zajmuje 1-3 dni ( są jednak wyjątkowe sytuacje, które wymagają głębszej analizy, a tym samym dłuższego czasu).
        W celu otrzymania kompletnych materiałów konieczna jest zatem kolejna wizyta, na której otrzyma się wszelkie niezbędne informacje i wskazówki. Dlatego każda wizyta, której celem będzie dogłębna analiza sposobu odżywiania, składu ciała oraz stworzenia optymalnego programu dietetycznego musi być rozłożona co najmniej na dwa spotkania.