Nietolerancja pokarmowa

 

Czym dokładnie jest nietolerancja pokarmowa?

          Rozumienie złożonego sposobu, w jaki żywność wpływa na nasze życie codzienne, jest dopiero w fazie rozwoju. Diagnozowanie powodu występowania różnych symptomów, który wydaje się być „niewyjaśniany”, jest zazwyczaj trudne. Ludziom, którzy zdradzają niektóre z objawów nietolerancji pokarmowej, pracownicy służby zdrowia i media często wmawiają, że ich stan jest wynikiem napięć związanych z niewłaściwym funkcjonowaniem umysłu i leczy się raczej psychologiczne konsekwencje ich choroby, niż właściwe przyczyny. Chcemy więc wspomóc szukanie odpowiedzi na pytania związane z nietolerancjami pokarmowymi i wyjaśnić korzyści związane z przeprowadzeniem testu Food Detective, jeśli twój organizm zdradza jakiekolwiek objawy, mogące mieć z nimi związek.
       Nie powinno się lekceważyć niebezpieczeństwa, jakim jest taka nietolerancja; jeśli nawet nie stwarza ona bezpośredniego zagrożenia dla życia, może znacząco wpłynąć na zdolność do prowadzenia normalnego, zdrowego trybu życia. Przypadki występowania nietolerancji pokarmowej zdarzają się niezwykle często. Szacuje się, że może być nią dotkniętych ok. 45% populacji. Wiele osób często zdradza więcej niż jeden symptom chorobowy. Objawy bywają słabe, a ich powód, czyli żywność, nie zawsze jest właściwie rozpoznany. Chorzy często skarżą się na nieustanny „zamęt w głowie”, zmęczenie, niepewność i opuchnięcie.
    Zasadniczo nietolerancja pokarmowa jest niewłaściwą reakcją twojego organizmu na pewne pokarmy, co samo w sobie może objawiać się na wiele sposobów. Niektórzy będą mieć tylko jeden objaw, jak np. ostre bóle głowy, podczas gdy u innych objawi się to zespołem nadwrażliwych jelit, migrenami, problemami skórnymi czy niedomaganiami układu oddechowego. Nie jest łatwo uświadomić sobie, że twoje pożywienie jest katalizatorem dla występowania pewnych objawów, skoro symptomy nietolerancji pokarmowej mogą wystąpić kilka godzin albo nawet kilka dni później. Zupełnie inaczej niż w przypadku alergii pokarmowej, kiedy objawy często są widoczne natychmiast. Z wypowiedzi wielu pacjentów, po postawieniu diagnozy i pozbyciu się wielu objawów związanych z problemami trawiennymi, wynika, że zdali sobie sprawę, że przez całe życie doświadczali drobnych symptomów, świadczących o nietolerancji pokarmowej.

Alergia pokarmowa to nie to samo co nietolerancja pokarmowa!

Obydwa terminy zazwyczaj są mylone.
    Przy standardowej alergii pokarmowej (jak alergia na orzeszki ziemne albo na skorupiaki) po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego.
      Objawy alergii pokarmowej to kichanie, wysypka, podrażnienie skóry, katar, opuchlizna, zmęczenie, biegunka, wymioty. Objawy występują zazwyczaj w przeciągu kilku minut od spożycia czy wejścia w kontakt z alergenem, choć mogą się pojawić do dwóch godzin.
    Alergia pokarmowa występuje dość rzadko, bo zostaje stwierdzona tylko u ok. 2.5% populacji. Do najczęstszych alergenów należą orzeszki ziemne, orzechy brazylijskie, migdały, jajka, mleko, ryby i skorupiaki.
       Organizm alergika, mający kontakt z substancją uczulającą, wytwarza określone przeciwciała (IgE), które mają zwalczyć alergeny zawarte w pokarmie. Jeśli dana osoba znów spożyje alergizujące pożywienie, wywoła to odpowiedź układu immunologicznego, której efektem jest wydzielanie histaminy i innych substancji. Alergiczne reakcje na pokarm, ze względu na dotkliwość, mogą być zróżnicowane, a niektóre mogą okazać się śmiertelne.

Podsumowanie informacji o alergiach i nietolerancjach pokarmowych

Nietolerancja pokarmowa

  • Reakcje bywają oddalone w czasie – symptomy mogą pojawić się po kilku dniach
  • Możesz wykazywać nietolerancje kilku różnych grup pokarmów w tym samym czasie.
  • Objawy mogą być złożone, od migreny do wzdęć, biegunki, letargu i ogólnego złego samopoczucia.
 Alergia pokarmowa

  • Reakcje zazwyczaj pojawiają się szybko, po kontakcie z alergenem mogą być oddalone najwyżej 2 godziny.
  • Alergia pokarmowa pociąga za sobą reakcję układu immunologicznego i jest odpowiedzią na konkretne pożywienie.
  • Jej objawami mogą być kłopoty z oddychaniem, wysypka, obrzęk, katar i wstrząs anafilaktyczny, który może okazać się śmiertelny.

Wybrane objawy nietolerancji pokarmowej

          Jeśli występuje u Ciebie jakikolwiek z podanych niżej objawów, możesz cierpieć na nietolerancję pokarmową. U chorych może się, w tym samym czasie, pojawiać kilka symptomów.

  • Niepokój (ostry lub chroniczny)
  • Artretyzm
  • Astma
  • Zespół deficytu uwagi
  • Zespół hiperaktywności
  • Moczenie mimowolne nocne
  • Wzdęcia
  • Zapalenie oskrzeli
  • Celiakia
  • Zespół przewlekłego zmęczenia
  • Zatwardzenia
  • Mukowiscydoza
  • Depresja
  • Biegunki
  • Nieżyt żołądka
  • Fibromyalgia
  • Zapalenie jelit
  • Bezsenność
  • Zespół nadwrażliwości jelita grubego
  • Świąd skóry
  • Migrena
  • Zespół złego wchłaniania
  • Zaburzenia snu
  • Zatrzymywanie wody w organizmie
  • Nadwaga lub niedowaga

Jeśli występują u Ciebie jakiekolwiek wyżej wymienione objawy i jeśli upewniłeś się u lekarza, że Twoje objawy nie mają jakichś innych ukrytych przyczyn, być może warto zrobić test.

Już dziś przyjdź na badanie nietolerancji pokarmowej i wykonaj test Food Detective w Gabinecie Dietoterapii!

Test Food Detective ™

  • Szybki i wiarygodny test na nietolerancje pokarmowe
  • Wynik już po 40 minutach
  • Odstawienie pokarmów wykazujących pozytywną reakcję może polepszyć samopoczucie już nawet po kilku dniach

Testowane pokarmy

Zboża:
kukurydza, pszenica durum, gluten, owies, ryż, żyto, pszenica.
Orzechy i rośliny strączkowe:
migdały, orzechy brazylijskie, orzechy cashew, ziarno kakaowca, orzeszki ziemne, mieszanina roślin strączkowych (groch, soczewica, fasola haricot), soja, orzechy włoskie.
Mięsa:
wołowina, kurczak, baranina, wieprzowina.
Ryby i owoce morza:
mieszanina ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), mieszanina skorupiaków (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, mieszanina ryb białych (łupacz, dorsz, płastuga).
Warzywa:
brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, por, papryka (czerwona, zielona, żółta), ziemniak, pomidor.
Owoce:
jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, mieszanina melonów (kantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcz i cytryna, truskawka.
Inne:
jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże.

Kto stoi za Food Detective™?

     Cambridge Nutritional Sciences Ltd (CNS) to brytyjska firma o podłożu naukowo-technologicznym, która opracowała Food Detective™ – pierwszy na świecie test do samodzielnego wykrywania nietolerancji pokarmowej. CNS od 1994 r. specjalizuje się w dostarczaniu testów z zakresu chorób zakaźnych i autoimmunologicznych. Firma koncentruje się na produktach opartych na metodzie immunoenzymosorbcyjnej (ELISA), która gwarantuje pewność i wiarygodność wyników. CNS przeprowadza badania dla klinik, szpitali i specjalistów. W hrabstwie Cambridgeshire wybudowała laboratoria korzystające z najnowszych zdobyczy technologii. Korzysta z profesjonalnych powiązań ze specjalistycznymi instytutami zajmującymi się odżywianiem i nauką o żywności. Celem CNS jest dostarczenie Klientom najwyższej jakości testów diagnostycznych i przesiewowych, wsparcia technicznego i usług o najwyższym standardzie. Firma specjalizuje się w immunologii oraz diagnostyce chorób autoimmunologicznych i infekcyjnych. CNS chce dostarczać innowacyjne testy oraz kontynuować badania nad nowymi technologiami, zapewniając pełny wachlarz testów, by pomoc swoim Klientom w poszukiwaniu i osiąganiu dobrego zdrowia.
Więcej informacji znajdziecie Państwo na stronach firmy Cambridge Diagnostics (Polska): www.food-detective.com.pl oraz www.cambridge-diagnostics.pl