Artykuły

Domowa Pizza

Posted at 2 stycznia 2015 | By : | Categories : Artykuły | Możliwość komentowania Domowa Pizza została wyłączona

     Moja domowa Pizza najczęściej przygotowywana jest na cieście drożdżowym, owszem jest inna w smaku, na grubszym spodzie ( nijak nie przypomina neapolitańskiej cieniutkiej jak papier ) ale w teksturze zbliżona jest do tej podawanej na Sycylii. Niestety nie mam, jak i pewnie większość z Was pieca opalanego drewnem, dlatego muszę się zaspokoić pizzą z piekarnika, ale gwarantuję, że smak i tak pobije te gotowe z pizzerii.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Gwarancją smacznej przypominającą w smaku włoską pizzę są dobrej jakości składniki. Musimy nauczyć się traktować pizzę z szacunkiem ( nie „zaśmiecać” jej seropodobnymi wyrobami, najtańszą salami i tanim ketchupem). Używajmy świeżych pomidorów, lub prawdziwego sosu pomidorowego, pisząc prawdziwego mam na myśli z pomidorów, jako serowy dodatek połóżmy plastry mozzarelli, oliwki, dobrej jakości tuńczyk, mniejszą ilość ale droższego salami, świeżą bazylię i kilka kropli dobrej oliwy. Czasami mniej składników ale lepszych jakościowo podniesie niesamowicie walory smakowe naszej domowej pizzy.

  Poniżej przedstawię przepis na domową pizzę, która może posłużyć za bazę dalszych przepisów. Przepis bazowy pochodzi z www.kwestiasmaku.com

Składniki na ciasto:

250 g mąki pszennej według oryginalnego przepisu ( ja zastępuję połowę porcji mąką pełnoziarnistą )

150 ml ciepłej wody

15 g świeżych drożdży

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki cukru

1 łyżka dobrej jakości oliwy z oliwek

Składniki na sos pomidorowy:

1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym ( lub taka sama ilość świeżych pomidorów )

1 łyżka oliwy z oliwek

świeże lub suszone oregano

sól, pieprz, cukier

Dodatki:

1 kulka białej mozzarelli

6 plastrów cienko pokrojonej szynki parmeńskiej  lub dobrej jakości salami lub kiełbasy

20- 30 oliwek czarnych lub zielonych

20-30 pomidorków koktajlowych lub 2-3 sztuki średnich dobrej jakości mięsistych pomidorów

2 duże garści rukoli świeżej lub szpinaku świeżego

pęczek świeżej bazylii lub suszonej oraz oregano

 uwaga: jeśli jest to szynka paczkowana (po 100 g) dodajemy ją na koniec pieczenia pizzy. Jeśli jest to szynka cięta z kawałka, grubsza, z większą ilością tłuszczu i przerostów, możemy ją od razu położyć na pizzy i piec razem z innymi składnikami od samego początku.

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczam w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski, mieszam z solą. Wlewam wyrośnięte drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiam ciasto przez 10-15 minut aż będzie elastyczne i gładkie. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 1/2 do 1 godziny do wyrośnięcia. Zagotowuję pomidory wraz z oliwą, doprawiam solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem, gotuję na wolnym ogniu przez 10 minut. Wyrośnięte ciasto dzielę na 2 części, obsypuję mąką, rozwałkowuję na placki. Kładę je na posmarowanych oliwą blachach, odstawiam na 1/2 godziny do podrośnięcia. Na pół godziny przed pieczeniem pizzy piekarnik nagrzewam do maksymalnej temperatury, 250℃. Podrośnięte pizze smaruję sosem pomidorowym, rysując okręgi, posypuję suszonym oregano, układam plasterki mozzarelli, połowę pomidorków (oraz szynkę parmeńską jeśli jest grubo pokrojona, po 3 plasterki). Pizze piekę w górnej części piekarnika, przez 10 – 12 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika, w środkowej części każdej pizzy układam po 3 plasterki szynki parmeńskiej (jeśli użyliśmy cienko pokrojonej, paczkowanej). Na całości rozkładam oliwki, rukolę i resztę świeżych pomidorków. Posypuję listkami świeżej bazylii oraz gruboziarnistą solą morską. Opcjonalnie polewam sosem czosnkowym, wykonanym z jogurtu naturalnego i świeżo wyciśniętego czosnku z dodatkiem soli oraz pieprzu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SMACZNEGO!